Mesdžidi, marame napravljene od svile s domaćeg tržišta i čak halal certficirano meso kita su se pojavili u Japanu nakon što se pojavila sve veća potražnja za halal mjestima u ovoj državi od strane turista muslimana. Za zemlju koja je prilično homogena i koja ima samo oko 100 000 muslimana, to znači veliko istraživanje običaja koji im nisu bliski, a sve u cilju da uduplaju broj turista koji dolaze do 2020.godine, kada će se održati Olimpijske igre u Tokiju.

‘Muslimani koji dolaze se još uvijek ne osjećaju ugodno ovdje’, rekao je za AFP direktor malezijske kompanije koja proizvodi hranu, Datuk Ibrahim Haji Ahmad Badawi, na seminaru o halal turizmu nedavno održanom u Tokiju. ‘Izgleda da je vlada to shvatila’. Prošle godine, seminari poput ovog su održani u 20-ak japanskih pokrajina, gdje su menadžeri hotela i restorana bili pozvani da nauče od islamskom keteringu.

Osaka tržišna komora je plasirala 5000 letaka kao vodič šta se smije, a šta ne smije jesti- ideja zabranjivanja svinjetine i alkohola se čini kao kletva za ljude poput japanaca koji piju i jedu sve. Dok muslimani trenutno obilježavaju sveti mjesec ramazana, turizam Japana se intenzivno promoviše u većinski muslimanskim zemljama južne Azije, poput Malezije i Tajlanda, kojim nije potrebna viza za ulazak u Japan.

Indonezija- najveća država sa većinski muslimanskim stanovništom- će pratiti ovaj trend, kako kažu predviđanja. Prema Japanskom uredu za turizam, broj Indonežana koji su posjetili arhipelag se povećao za 37% prošle godine, dok je broj Malezijaca se povećao za 21%.

images
Ketering za svijet

U vrijeme Olimpijskih igara, kada će veliki broj sportista i zvaničnika muslimana doći, predstavlja razlog više da ova zemlja postane Muslim-friendly. ‘Možete li zamisliti koliko će samo sportaša muslimana doći u Tokijo? Moraćemo ih nahraniti.’, rekao je Badawi.
Brahim je već potpisao ugovor sa All Nippon Airway (ANA), jedan od najvećih dostavljača, da na letovima nude halal jela. Veliki broj hotela ga je također kontaktirao vezano za savjete kako da ugoste i šta da ponude muslimanima u hotelu. Za Badawija, iako je Japan prilično sporo startao, smjer u kojem ide je jasan: Tokyo će zasigurno postati destinacija odmora za muslimane i uživaće dio golalbnog profita od 600 milijardi dolara, koliko se ostvari u halal industriji.

Sporo ali sigurno- Japanci ulaze u kolsijek. Glavni aerodromi su odvojili prostorije za molitvu (mesdžidi), a turisti koji traže savršen poklon mogu da kupe marame napravljene od japanske svile na Kansai međunarodnom aerodromu, pored Osake.

Oni koji se odluče na duži boravak u Japanu, također mogu uživati u halalu. 19 univerziteta odlučilo je ponuditi halal meni za studente muslimane. Čak i oni koji žele uživati u autentičnim japanskim jelima, a da su pritom i halal, imaju opciju u Tokiju, uključujući restoran sa yakinku roštiljem, čiji je vlasnik katolik sa Šri Lanke, Diaz. Kaže da mu je ova ponuda uveliko pomogla da biznis uspije i da privuče goste iz jugoistočne Azije. Nažalost, kaže da nabavka namirnica zna biti komplikovana. ‘Teško je naći sve potrebne sastojke.’

njio

Meso kita

Muslimani koji žele probati meso kita također imaju priliku, nakon što je Japan certificiran za humano klanje- halal klanje, koje je certificirano,  kitova koje oni uzgajaju posebno za ovu namjenu. Halal asocijacija Japana koja je osnovana 2010.godine, je jedna od dvije institucije na svijetu koje mogu dodijeliti ovaj status u Japanu.

Predsjednica Hind Hitomi je za AFP rekla da je ovakva vrsta biznisa oštra. ‘Mi smo ravnopravna članica Svjetskog halal vijeća’, rekla je. ‘Od 2012., izdali smo certifikate za 40 kompanija, i taj broj raste iz godine u godinu’.

I ako turisti ne budu željeli jesti u Japanu, proizvođači su zainteresirani da izvoze halal proizvode poput halal sojinog mlijeka i čak riže, uzgojene u sjevernoj Akiti. Ali, dok broj muslimana potrošača se ne poveća, islamski ketering mora paziti i šta njihove druge mušterije žele.

Yakiniku vlasnik restorana Diaz kaže da je polovina njegovih gostiju muslimani, ali ono drugo pola koji nisu također mora zadovoljiti. ‘Teško je poslovati bez da poslužujete alkohol’, rekao je.

(ndtv.com)