Malezijski Selangor univerzitet će započeti istraživanje za razvoj Uradi-Sam-Hhalal-Opreme koja će omogućiti da se detektuju non-halal sastojci u roku od 60 sekundi.

Potpredsjednik, dr.Anuar Ahmad je rekao će univerzitetu dati 1.3 milion malezijskih ringita iz budžeta vlade Selangora da razviju ovu opremu za potrebe medicinske industrije i industrije hrane.

‘Iako je malo, može uštedjeti troškove u odnosu na laboratorijske testove. Garantuje se da će rezultati biti tačni, i ispravni poput laboratorijskih testova koji koštaju hiljade ringita’, rekao je Ahmad.

Ahmad je rekao da veliki broj univerziteta je napravio halal opremu u prošlosti, međutim ova koja se planira napraviti na Selangor univerzitetu bi trebala biti naprednija i modernija.

‘Prijašnja halal oprema je funckionisala na način sa detektuje samo svinjsku DNA’, kaže Anuar.

‘Ovo se razlikuje od onoga što mi namjeravamo, gdje će Unisel halal oprema koristiti tehnologiju nano senzora kako bi otkrili 0.001% svinjskog sadržaja.’

Sistem je u mogućnosti da detektuje prisustvo non-halal sastojaka tako što se unese uzorak proizvoda u detektor koji proizvodi florescentno svjetlo na pozitivnu reakciju.

Kompletiranje opreme se očekuje u decembru 2015.godine.

(foodmag)