U Hrvatskoj sve više hotela, restorana i proizvođača dobiva halal certifikat za otvaranje prema tom bogatom tržištu.
Hrvatska nedvojbeno postaje “halal friendly” destinacija. Naime, sve više hotela i restorana dobiva ili su zainteresirani za dobivanje halal certifikata i “halal friendly” oznake, koje dodjeljuje Centar za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Na taj način, kažu u Centru, širi se hrvatska turistička ponuda, pružanjem mogućnosti turistima islamske vjeroispovijesti koji prakticiraju svoju vjeru da boravak u Hrvatskoj provedu u skladu s principima svoje vjere. Riječ je o proizvodima i uslugama koji su proizvedeni ili obavljeni u skladu s dozvoljenim islamskim principima, za razliku od harama, koji označava ono što je zabranjeno.

crohalalCentar za halal u Hrvatskoj nedavno je dodijelio prvi halal certifikat jednoj turističkoj agenciji, Istraturistu iz Umaga, i to za jedan njihov hotel. U Istraturistu kažu da im je cilj bio otvoriti vrata novim tržištima, posebice turistima s Bliskog istoka, koji su snažnijih financijskih mogućnosti.

Cilj arapsko, ali i europsko tržište

Postoji podatak da oni troše otprilike 500 dolara više od prosječnog turista iz zemalja Europske unije. Arapsko je tržište među najviše rastućim tržištima u svijetu, no u Istraturistu kažu kako se halal certifikatom žele otvoriti i prema velikom broju potencijalnih gostiju iz Europe koji žive prema halal vrijednostima.

“Danas se sve više okrećemo zdravom načinu života, a kako je halal najveći sinonim te vrijednosti, odlučili smo pokrenuti proces certificiranja. Hotel ‘Sol Umag’ postao je prvi hotel u Istri s halal standardima”, kazao je Rajko Simić, direktor marketinga i prodaje Sol Melia Hrvatska.

“Sol Umag” ima certifikat “najliberalnije” halal kategorije, odnosno oznake A.
Gostima se nudi smještaj te ponuda i priprema hrane prema halal standardima, a u sobama se nalaze qibla (označen jugoistok, smjer okretanja za vrijeme izvršavanja molitvi), Kur’an, serdžada (prostirka za molitvu), tespih (brojanica) i vaktija (raspored molitvi).Mini-bar se prazni od svih proizvoda koji nisu prema halal standardu, uključujući alkohol. Uz A, tu su i B i C kategorija, pojašnjava Dugonjić.

B kategorija podrazumijeva da u objektu uopće nema alkohola, svinjetine i drugih zabranjenih stvari, dok C kategorija znači da hoteli još nude razdvojene plaže i bazene za muškarce i žene, no to je možda neki budući projekt i investicija.

Ističu kako je rano govoriti o konkretnim rezultatima, budući su certifikat dobili nedavno, no kažu kako su sigurni u pozitivne poslovne efekte. A pozitivne efekte, nakon što im je prošle godine dodijeljen halal certifikat, već osjećaju u poznatom zagrebačkom hotelu “Esplanade”, prvom u kontinentalnoj Hrvatskoj koji je gostima ponudio paket usluga smještaja, gastronomije i wellnessa prema strogim halal standardima.

Uz uvođenje halala, hotel je dodatno aktivirao promociju svojih usluga na arapskom tržištu i uložio dodatna sredstva u promociju na sajmovima te u osoblje i promotivne materijale.
Pozitivni efekti

“Svakako vidimo značajan porast u interesu za Zagreb kao novu destinaciju. Tu dodatna zasluga ide i direktnom zračnom povezivanju s Qatar Airwaisom, pa i otvaranju katarskog Veleposlanstva u Zagrebu, ali i poslovnom povezivanju i ulaganjima općenito. No, možemo reći da se udio gostiju s tih tržišta znatno povećao u posljednjih godinu dana”, kaže Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela “Esplanade”.

U tom hotelu planiraju nastaviti daljnje promotivne i prodajne aktivnosti prema tržištima islamskih zajednica i razvoj novih suradnji. Ona s Centrom za certificiranje je, kažu u Istraturistu i Esplanadi, stalna i uspješna.

“Kroz godinu nam kontinuirano pružaju pomoć raznim savjetima, edukaciju osoblja, ali obavljaju i kontrolu usluge kako bi sve bilo u skladu sa strogim halal standardima. Osim certificiranja, značajno doprinose promociji tržišta i privlačenju novih gostiju u Zagreb i Hrvatsku”, kaže Krizmanić.

Halal turizam zauzima 13 posto u ukupnom turizmu i, prema posljednjim pokazateljima, halal tržište se procjenjuje na jedan trilijun američkih dolara. Iako, napominje Aldin Dugonjić, voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, u tu sumu ulaze financije i bankarstvo, te je zato riječ o tako velikoj brojci.

(balkans.aljazeera.net)