Neke od najvećih svjetskih kompanija plaćaju islamskm organizacijama milione dolara da osiguraju da su njihovu proizvodi u skladu sa halal standardima.

Dobro poznati brendovi u Australiji poput Vegemite, Cadbury Flake i Nestle Kit Kat čokoladica su među kompanijama koje imaju halal certifikat.

Međutim, anti-islamski aktivisti u ovoj državi komentarisali su na društvenim mrežama nekih kompanija, negodujući kako su natjerani da plaćaju razliku u cijeni zbog troškova certificiranja koje je u skladu sa vjerovanjem manjinske grupe.

Kirralie Smith, kršćanska aktivistkinja koja vodi web stranicu Halal Choices, rekla je da je većina hrane halal, ili odobrena prema šerijatu, tako da je certificiranje bespotrebno.

‘To je podvala. Certificiranje je ustvari samo uzimanje novca od nemuslimana i davanje istog muslimanima’, rekla je.
‘Ako želim kao katolkinja da kupim brojanicu, to je moj izbor; ako želim kao budistkinja da kupim tamjan, i to je moj izbor; ako želim finansirati islam, to također treba biti moj izbor, a ne kroz svakodnevnu kupovinu namirnica bez mog znanja’, rekla je.

Institucije poput Islamskog vijeća za koordinaciju i Australijske federacije Islamskog vijeća (AFIC) uzimaju proviziju za provjeravanje proizvoda koji ne sadrže alkohol ili da je meso propisno zaklano.

Vjeruje se da AFIC zaradi do milion dolara godišnje putem certificiranja.
Glasnogovornik Cadbury-ja je izjavio da ‘male naknade’ koje se plaćaju institucijama za certificiranje ne utječu na cijenu proizvoda i da se ovim omogućava pristup širem tržištu, što omogućava veći broj radnih mjesta.

‘To je informacija za kupce, poput gluten-free ili košer naljepnica… ništa u našim proizvodima ili načinu proizvodnje nije promijenjeno’, rekao je.

Glasnogovornica za Nestle je također rekla da trošak certificiranja nije na ušrtb konzumenata, i naglašava da se halal certifikat ne koristi kao marketinški alat.

Glasnogovornik AFIC-a je rekla da ovakvim komentarima određene grupe žele da promovišu političke interese određenih struja.
‘Previdjeli su činjenicu da ovaj certifikat Australiji donosi milijarde dolara izvozom muslimanima u drugim državama’, rekao je gdin.Trad.

(news.au)