Cambridge Engineered Solutions je obznanio da su metalni remeni za transport, koji se koriste u proizvodnji u tvornicama, halal certificirani od strane Islamskog Servisa Amerike (ISA). To znači da su prihvatljivi za upotrebu po islamskim pravilima.

Ovo znači da se ovaj remen može koristiti u proizvodnji halal proizvoda diljem svijeta. Kompanija koristi sve sintetičke proizvode u proizvodnji njihovih remena; inače proizvođači najvećim dijelom koriste lubrikante na životinjskog bazi, uključujući i svinjsku mast.

‘Za više od 1,5 milijarde muslimana diljem svijeta, halal certifikat govori potrošačima da je meso, mesne prerađevine, pecivo i druga hrana koju jedu pripremljena u skladu sa halal pravilima’, rekao je izvršni direktor Cambridge-a Tracy Tyler. ‘Nažalost mnogi proizvođači hrane ne shvataju da su metalni remeni za transport u tvornicama većinom napravljeni uz korištenje životnjskih lubrikanata, najčešće svinjske masti, a samim tim nije prihvatljivo za muslimane.’

Kako navode u organizaciji, Cambridge je trenutno jedini proizvođač ove vrste metalnih remena koji posjeduje halal certifikate ove organizacije.

(foodproductiondaily.com)