Sarajevo, 20. septembar 2017. – Muftijstvo sarajevsko i domaća nevladina humanitarna organizacija MFS – EMMAUS zajedno će provesti akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene naordu Sirije. Tim povodom, Muftijstvo sarajevsko će organizirati konferenciju za medije sutra (četvrtak, 21. septembar 2017.) u Sarajevu, u maloj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, s početkom u 11,00 sati.

 

Novinarima će se obratiti muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, dr. Abdulgafar Velić pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje, Rijad Delić sekretar Muftisjtva sarajevskog i glavni koordirnator akcije, te Elmedin Škrebo ispred MFS – EMMAUSa i ispred turskog IHH, Osman Atalay.

Do sada je MFS – EMMAUS samostalno i u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u 4 konvoja dostavio 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije i to:

  • 826 tona brašna
  • 52.015 litara ulja
  • 17 paleta dječijih pelena
  • 7 paleta tjestenine
  • ​6 paleta odjeće
  • 2 palete džema

U akciju prikupljanja pomoći za 5. konvoj, na podrčuju Muftiluka sarajevskog uključeno je svih 284 džemata u 10 medžlisa, a koji se prostiru na području 19. općina. Pomoć u vidu  brašna, ulju, tjestenina, džemova i dječijih pelena (isključivo domaći proizvodi) bit će prikuljana u svim džamijama na području Muftiluka, a za područje Sarajeva  ova akcija bit će implementirana u nekoliko poslovnih jedinica kompanije Bingo.

Svoj doprinos akciji dat će i nekoliko hiljada aktivista ”Mreže mladih” Muftijstva sarajevskog.

Više detalja o cijeloj akciji na samoj konferenciji za medije.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju konferenciji za medije.

Za više informacija kontakt osoba je Rijad Delić, sekretar Muftijstva, 061/423-749.